Na každý produkt potrebujete základné vybavenie 

Analýza rizika a HACCP

V jednotlivých článkoch to bude vybavenie špecifikované ako základný zoznam + doporučené vybavenie. Veľkosť prevádzky nie je špecifikovaná, ale podľa nej je treba zvážiť typ a veľkosť zariadenia.

Triedenie  je volené podľa využiteľnosti technologie. Nie je tu jednoznačne zohľadnené triedenie podľa charakteristiky produktov.

Základné vybavenie na spracovanie mlieka - produktom je základný polotovar:

  • Surové mlieko pre farmársky predaj
  • Pasterizované mlieko
  • Hrudka

Vybavenie na konkrétne produkty:

  • Čerstvé syry
    • mäkké
    • polotvrdé
    • tvrdé
    • tvarohy
    • ricotta - urda 
  • Zrejúce syry
    • Lisované
    • Stekané
    • Dohrievané
  • Parené syry
    • Ručne formované
    • Strojne formované
  • Zákvasy
    • Mlieka
    • Jogurty
    • Žinčica
    • Srvátkové nápoje
  • Zmrzlina
  • Výrobky z mlieka, zákvasov a syrov
    • Syrové pomazánky
    • Jogurtový dezert
    • Puding
    • Kondenzované mlieko
    • Omáčky