Francúzka syrárska kultúra 

Francúzi preferujú nasledujúce charakteristické syry:

 Tvrdé zrejúce syry:  

Cantal  chránený AOC - tvrdý syr bez dier  - vo Francii jeden z najobľúbenejších syrov

Rozmery

valec ø 36-42

v 35-45

Hmotnosť

35 - 45 kg
Sušina viac ako 57 %
Tuk min 45% v sušine
Sezóna celý rok
Zretie 1 - >6 mesiacov
Mlieko kravské
Vhodný nápoj  červené víno

 

 

Salers  chránený AOC horský syr tvrdý  bez dier  - vo Francii jeden z najobľúbenejších syrov

Rozmery

valec ø 35 - 50

v 30 - 40

Hmotnosť 35 - 50 kg
Sušina viac ako58 %
Tuk min 45% v sušine
Sezóna celý rok
Zretie  >10 mesiacov
Mlieko kravské
Vhodný nápoj  červené víno

 

 

Emental grand Cru  chránený AOC                                                        

Rozmery

valec ø 70-100 cm

Hmotnosť 60 - 130 kg
Sušina viac ako 62 %
Tuk min 45% v sušine
Sezóna celý rok
Zretie > 2 mesiace
Mlieko kravské
Vhodný nápoj  červené víno

 

Plesňové syry s modrou plesňou v ceste

Roquefort veľmi starý tradičný plesňový syr z ovčieho mlieka zrejúci v rovnomerných jaskyniach. Tento syr má známku AOC.

Blue ... veľmi starý tradičný plesňový syr z kravského mlieka . niektoré majú známku AOC.

 

Triple creme a double creme -   smotanové syry 

La Bouille malý syr s bielou plesňou na povrchu                                         

Rozmery

valec ø 8 cm v 5- 5,5 cm

Hmotnosť

200 - 220 g
Tuk min 60% v sušine
Sezóna od leta do zimy
Zretie > 2 mesiace
Mlieko kravské obohatené
Vhodný nápoj  červené víno

 

Brilant Savarin

Rozmery

valec ø 12 - 13 cm, v 3,5 - 4cm

Hmotnosť

400 - 500 g
Tuk 75% v sušine
Sezóna celý rok
Zretie 1 - 2 týždne
Mlieko kravské obohatené
Vhodný nápoj  červené víno

 

Srvátkové syry - Fromage de Lactoserum podobné ricote

 Tieto syry sú vyrábané zo srvátky pri vysokej teplote. Bez pridania kulúr sa rýchle kazia. Konzumjú sa ako sladké dezerty napríklad z ovocím ale aj ako základ na krémy a pomazánky.

 

Iné farmárske produkty z mlieka 

Jogurty Z mlieka sa vo francii na farmách produkujú jogorty do ktorých podľa miestnych predpisov nesmie byť pridané sušené mlieko. Juogurty sa vyrábajú aj z ovčieho mlieka.

Zmrzlina farmárska a remeselná zmrzlina je veľmi populárna . Francúzka zmrzlina sa vyrába  zo smotany a z jogurtu a tým sa líši od ľahkých talianskych zmzlín. Vo francúzkych zmrzlinách býva vysoký podiel ovocia. Vyrábajú sa aj kozie zmrzliny. 

 

Recept

 

 

Zmrzlina z kozieho syra s kandovanými červenými čerešňami

plnotučné mlieko

473 ml

kukuričný škrob prášok 

15 ml
 čerstvý kozí syr   114  g 
 smotanový syr   42,5  g
 šľahačková smotana   296 ml
morská soľ
 3,5  g
 cukor     78,7 ml
 kukuričný sirup - izoglukoza      59,5 ml
 
 Recept na pražené čerešne
 vykôstkované tmavé čerešne   475  ml
 cukor       78,7  ml
 kukuričný škrob    30 ml

Predohrejeme rúru na 205 °C. V nádobe na pečenie rozmiešame čerešne,cukor a škrob. Pražíme 30 - 40 minút až lež sa šťava koncentruje varom.  Miešame každých 15 minút. Vychladíme v chladničke.

  

 Zoznam Francúzkych syrov https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_French_cheeses

Francúzko má 350 - 400 tradične vyrábaných regionálnych syrov  z ktorých je väčšina vydruhov vyrábaných v nízkokapacitných prevádzkach

Syry chránené známkou PDO

Francia má má  56 syrov chránených ochrannou známkou AOCAOC 180   a ďalšie sú v procese schvalovania.