Švajciarska syrárska kultúra

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Swiss_cheeses

 Taliani preferujú nasledujúce charakteristické syry:

Tvrdé zrejúce syry:

 

extra tvdy swis

Sbrinz
Lisovaný dohrievaný syr podobný parmazánu zrejúci minimálne 16 mesiacov. Optimálna chuť je u syrov zrejúcich 24 - 30 mesiacovVyrába sa iba na 42 farmách.

Tvrdé zrejúce syry:

emental

švajčiarsky ementál 

Najznámejší svetovo významný švajčiarsky syr - bochníky sa vyrábajú z jednej várky mlieka ktoré je nadojené na švajčiarskych pasienkoch. Vyrába sa aj v priemyslových mliekarňach.

 Mäkké syry

  

maky svajciarsky

 Tommes

 Kozí mäkký syr

soft goat
 Farmárske syry sa vyrábajú ako "farmers" na salašoch alebo aj "artisanal"
Typické pre kultúru konzumácie sú pri stolovaní tavené syry "fondue" alebo "raclette" Na tieto výrobky si vyberajú labužníci vhodne syry z veľké ho množstva syrov ktorých je vo švajčiarsku popisovaných viac ako 400 druhov

Vo Švajčiarsku majú veľkú tradíciu syry ale aj čokoláda. Pre našu kultúru môžu byť neobvyklé ale zaujímavé čokolády z kozím syrom: recept