Talianska syrárska kultúra

Historicky významné  informácie z r. 60-65 n. l. sú o používaní syridla z kozľacích a jahňacích žalúdkov.

Taliani preferujú nasledujúce charakteristické syry:

Tvrdé zrejúce syry:

  • Grana (Parmazán)- tvrdé až niekoľko rokov zrejúce veľké syry z kravského mlieka. Váha bochníka je často viac ako 40 kg.  Technologicky je to  tvrdý syr s vysoko dohrievanou syrovinou
  • Granasklad.jpggrana.jpg

 

  • Pecorino - tvrdé až niekoľko rokov zrejúce veľké syry z ovčieho mlieka tradične vyrábané na salašoch. Technologicky je to tvrdý syr s vysoko dohrievanou syrovinou
  • pecorino.jpg

 

Parené syry (pasta filata):

 Technologicky sú vyrobené z parenej naťahovanej a prekladanej syroviny

  • Mozarella z kravského mlieka
  • Mozarella z byvolieho mlieka - má údajne najvyššiu kvalitu
  • Provolone pasta filata syr - má rôzne veľkosti a tvary
  • Caciocavallo - pasta filata- syr z kravského mlieka
  • caciocavallo.jpg

 

Plesňové syry s modrou plesňou v ceste

 

 

 

  • Gorgonzola veľmi starý tradičný plesňový syr s mäkším cestom. Špičková farmárska Gorgozola je vyrobená z dvoch syrovín
plesnovy_taliansky.jpg

Basajo Basajo

Plesňový ovčí syr zrejúci pod výliskami  z vína. Špičkový produkt vhodný pre slávnostné príležitosti,

podávaný s portským alebo šumivým sladkým vínom. Prílohou bývajú hrušky.

Basajo Basajo.jpg
vylisky.jpg

 

Mascarpone: mäkký čerstvý smotanový syr

 

Srvátkové syry

  • Ricotta Tento typ syra je v taliansku veľmi žiadaný - na slovensku sa vyrába v tekutej konzistenii ako "žinčica"
     
 

ricottajpg.jpg

      

Iné farmárske produkty z mlieka

  • Jogurty Z mlieka sa v taliansku na farmách produkujú jogorty do ktorých podľa miestnych predpisov nesmie byť pridané sušené mlieko.
  • Zmrzlina - farmárska zmrzlina je veľmi populárna a je štandardnou súčasťou rodinnej večere. Niektoré farmy sa na výrobu zmrzliny špecializujú

 

Zoznam Talianskych syrov https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Italian_cheeses

Taliansko má viac ako 400 druhov syrov z ktorých je väčšina vydruhov vyrábaných v nízkokapacitných prevádzkach 

Syry chránené známkou PDO https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Italian_DOP_cheeses

 Taliansko má viac ako 40 syrov chránených ochrannou známkou EU PDO   a ďalšie syry sú v procese schvalovania. 

Talianska technológia na spracovanie mlieka a výrobu syrov má vysokú úroveň i pre to, že sa zameriava na kvalitu a objemy vhodné pre nízkokapacitnú výrobu. ADVISE sro uprednostňuje "Taliansku školu" vo svojich aktivitách