Britská syrárska kultúra

 Vo Veľkej Británii sa syry vyrábali po stáročia. Predovšedkým je tu vysoká úroveň prírodných trvanlivých syrov ktoré boli využívané aj pri moreplavbách

Tvrdé zrejúce syry:

Chedar - tento syr má známku PDO.Tvrdý syr lisovaný z krájanej kvasenej syroviny (čedarovanie) Tento syr je najčastejšie vyrábaný prírodný syr na svete

Rozmery

valec ø 36-42, v 35-45

Hmotnosť 35 - 45 kg
Sušina viac ako 57 %
Tuk min 45% v sušine
Sezóna celý rok
Zretie 3 - >18 mesiacov
Mlieko kravské
Vhodný nápoj  červené víno

 

 

Lancashire -tento syr má známku PDO. Tvrdý syr z krájanej syroviny

Rozmery

valec ø 36-42

v 35-45

Hmotnosť 35 - 45 kg
Sušina viac ako 57 %
Tuk min 45% v sušine
Sezóna celý rok
Zretie 1 - >24 mesiacov
Mlieko kravské
Vhodný nápoj  červené víno

 

Plesňové syry s modrou plesňou v ceste

Stilton tento syr má známku PDO. Veľmi starý tradičný plesňový syr z kravského mlieka.  Formuje sa z krájanej syroviny.

Rozmery

valec ø 18

v 30

Hmotnosť ??? kg
Sušina viac ako 57 %
Tuk min 35 % v sušine
Protein 23 %
Sezóna celý rok
Zretie  >9 týždňov
Mlieko kravské
Vhodný nápoj portské

Viac ako inde na svete sa britské syry technologicky vyznačujú tým že sa vyrába jú z tzv. krájanej syroviny. Znamená to že, sa predlisovaný alebo stečený syr ešte raz rozdrobí (pomelie) a formuje lisovaním - chedar a pod.

Pleňové syry (Stilton) sa formujú z krájanej syroviny  iba s miernym lisovaním-

 

Zoznam Britských syrov  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_British_cheeses

Syry chránené známkou PDO

Spojené kráľovsko má viac ako 700 pomenovaných syrov. Významná časť je chránená  deviatimi  chránenými ochrannou známkami PDO  , PGI ,   a  TSG    a ďalšie sú v procese schvalovania.