Základná mezofilná kultura - smotanová

Kmeň Optimálna teplota Dĺžka fermentácie
Lactococcus lactis subsp. lactis 10-40 °C 16-18 hod
Lactococcus lactis subsp. cremosis 10 -37 °C 16-18 hod
Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis 30°C 16-18 hod
Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris 21-25 °C 16-18 hod
Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum    
Kultivačné podmienky mezofilnej kultúry 16-23 °C 16 - 20 hod

 

Mezofilná kultura - SACCO MO 036 aromatická Diacetyl+++

Druh Optimálna teplota Dĺžka fermentácie
Lactococcus lactis subsp. lactis 10-40 °C 16-18 hod
Lactococcus lactis subsp. cremosis 10 -37 °C 16-18 hod
Kmeň    
Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis 30°C 16-18 hod
Leuconostoc  21-25 °C 16-18 hod
Kultivačné podmienky mezofilnej kultúry
25°C/15.5 hod.     /    pH 4.6 ± 0.1 

 Fresh cheese 0.5-2 Soft cheese 0.7-2 Semi-hard cheese 1-4

Príklady výrobkov Veľkosť inokulácie UC/100
Kyslá smotana 1 - 4
Kyslé mlieko 0,2 - 2 
Čerstvý syr 0,5 - 2
Mäkký zrejúci syr 0,7 -  2
Polotvrdý syr 1 - 4

 

Kefírová kultúra

Kmeň Optimálna teplota Dĺžka fermentácie
Lactococcus lactis subsp. lactis 10-40 °C 16-18 hod
Lactococcus lactis subsp. cremosis 10 -37 °C 16-18 hod
Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis 30°C 16-18 hod
Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris 21-25 °C 16-18 hod
Candida kefyr    
Saccharomyces unisporous    
Kultivačné podmienky mezofilnej kultúry 8 - 22 °C 16 - 18 hod 

 

 Kefír Sacco MT 430 AMV, Diacetyl +++, EPS +++ viskózny

Kmeň Optimálna teplota Dĺžka fermentácie
Lactococcus lactis subsp. lactis 10-40 °C 16-18 hod
Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis 30°C 16-18 hod
Leuconostoc  21-25 °C 16-18 hod
Lactobacillus brevis 38 °C  
Saccharomyces cerevisiae    
Kultivačné podmienky mezofilnej kultúry 22-34 °C 16 - 18 hod

 

Kefír, kumys, dough, kyslá žinčica Sacco Lyofast MT 170 V Diacetyl +++, EPS -

produkuje alkohol, plyn, vitamíny

Kmeň Optimálna teplota Dĺžka fermentácie
Streptococcus thermophilus 40 - 45°C 4-5 hod
Lactobacillus delbrueckii spp. bulgaricus 40 - 45°C 4 - 5 hod
Lactobacillus brevis, 30 - 40 - 45 °C 5 hod
Leuconostoc mesenteroides spp. cremoris 21-25 °C 16-18 hod
Saccharomyces bayanus. 38 °C  
Kultivačné podmienky  kultúry 30-40- 45 °C 16 - 18 hod

 

Kefír, kumys, dough, kyslá žinčica Sacco Lyofast MT 372 X   Diacetyl +++, EPS +++

produkuje alkohol, plyn, vitamíny, nesedimentuje

Kmeň Optimálna teplota Dĺžka fermentácie
Streptococcus thermophilus 40 - 45°C 4-5 hod
Lactobacillus delbrueckii spp. bulgaricus 40 - 45°C 4 - 5 hod
Lactococcus lactis spp. lactis biovar. diacetylactis, 30 - 40 - 45 °C 5 hod
Leuconostoc mesenteroides spp. cremoris 21-25 °C 16-18 hod
Saccharomyces bayanus. 13-25 - 38 °C 3 dni 
Kluiveromyces marxianus 7 - 47 °C  max- 40°C  
Kultivačné podmienky  kultúry 30-40- 45 °C 16 - 48 hod