Francúzka syrárska kultúra
Francúzi preferujú nasledujúce charakteristické syry:
Tvrdé zrejúce syry:
Cantal chránený AOC - tvrdý syr bez dier - vo Francii jeden z najobľúbenejších syrov | |
Rozmery |
valec ø 36-42 v 35-45 |
Hmotnosť |
35 - 45 kg |
Sušina | viac ako 57 % |
Tuk | min 45% v sušine |
Sezóna | celý rok |
Zretie | 1 - >6 mesiacov |
Mlieko | kravské |
Vhodný nápoj | červené víno |
Salers chránený AOC horský syr tvrdý bez dier - vo Francii jeden z najobľúbenejších syrov | |
Rozmery |
valec ø 35 - 50 v 30 - 40 |
Hmotnosť | 35 - 50 kg |
Sušina | viac ako58 % |
Tuk | min 45% v sušine |
Sezóna | celý rok |
Zretie | >10 mesiacov |
Mlieko | kravské |
Vhodný nápoj | červené víno |
Emental grand Cru chránený AOC | |
Rozmery |
valec ø 70-100 cm |
Hmotnosť | 60 - 130 kg |
Sušina | viac ako 62 % |
Tuk | min 45% v sušine |
Sezóna | celý rok |
Zretie | > 2 mesiace |
Mlieko | kravské |
Vhodný nápoj | červené víno |
Plesňové syry s modrou plesňou v ceste
Roquefort veľmi starý tradičný plesňový syr z ovčieho mlieka zrejúci v rovnomerných jaskyniach. Tento syr má známku AOC.
Blue ... veľmi starý tradičný plesňový syr z kravského mlieka . niektoré majú známku AOC.
Triple creme a double creme - smotanové syry
La Bouille malý syr s bielou plesňou na povrchu | |
Rozmery |
valec ø 8 cm v 5- 5,5 cm |
Hmotnosť |
200 - 220 g |
Tuk | min 60% v sušine |
Sezóna | od leta do zimy |
Zretie | > 2 mesiace |
Mlieko | kravské obohatené |
Vhodný nápoj | červené víno |
Brilant Savarin |
|
Rozmery |
valec ø 12 - 13 cm, v 3,5 - 4cm |
Hmotnosť |
400 - 500 g |
Tuk | 75% v sušine |
Sezóna | celý rok |
Zretie | 1 - 2 týždne |
Mlieko | kravské obohatené |
Vhodný nápoj | červené víno |
Srvátkové syry - Fromage de Lactoserum podobné ricote
Tieto syry sú vyrábané zo srvátky pri vysokej teplote. Bez pridania kulúr sa rýchle kazia. Konzumjú sa ako sladké dezerty napríklad z ovocím ale aj ako základ na krémy a pomazánky.
Iné farmárske produkty z mlieka
Jogurty Z mlieka sa vo francii na farmách produkujú jogorty do ktorých podľa miestnych predpisov nesmie byť pridané sušené mlieko. Juogurty sa vyrábajú aj z ovčieho mlieka.
Zmrzlina - farmárska a remeselná zmrzlina je veľmi populárna . Francúzka zmrzlina sa vyrába zo smotany a z jogurtu a tým sa líši od ľahkých talianskych zmzlín. Vo francúzkych zmrzlinách býva vysoký podiel ovocia. Vyrábajú sa aj kozie zmrzliny.
Recept
Zmrzlina z kozieho syra s kandovanými červenými čerešňami |
|
plnotučné mlieko |
473 ml |
kukuričný škrob prášok |
15 ml |
čerstvý kozí syr | 114 g |
smotanový syr | 42,5 g |
šľahačková smotana | 296 ml |
morská soľ
|
3,5 g |
cukor | 78,7 ml |
kukuričný sirup - izoglukoza | 59,5 ml |
Recept na pražené čerešne | |
vykôstkované tmavé čerešne | 475 ml |
cukor | 78,7 ml |
kukuričný škrob | 30 ml |
Predohrejeme rúru na 205 °C. V nádobe na pečenie rozmiešame čerešne,cukor a škrob. Pražíme 30 - 40 minút až lež sa šťava koncentruje varom. Miešame každých 15 minút. Vychladíme v chladničke. |
Zoznam Francúzkych syrov https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_French_cheeses
Francúzko má 350 - 400 tradične vyrábaných regionálnych syrov z ktorých je väčšina vydruhov vyrábaných v nízkokapacitných prevádzkach