Britská syrárska kultúra
Vo Veľkej Británii sa syry vyrábali po stáročia. Predovšedkým je tu vysoká úroveň prírodných trvanlivých syrov ktoré boli využívané aj pri moreplavbách
Tvrdé zrejúce syry:
Chedar - tento syr má známku PDO.Tvrdý syr lisovaný z krájanej kvasenej syroviny (čedarovanie) Tento syr je najčastejšie vyrábaný prírodný syr na svete | |
Rozmery |
valec ø 36-42, v 35-45 |
Hmotnosť | 35 - 45 kg |
Sušina | viac ako 57 % |
Tuk | min 45% v sušine |
Sezóna | celý rok |
Zretie | 3 - >18 mesiacov |
Mlieko | kravské |
Vhodný nápoj | červené víno |
Lancashire -tento syr má známku PDO. Tvrdý syr z krájanej syroviny | |
Rozmery |
valec ø 36-42 v 35-45 |
Hmotnosť | 35 - 45 kg |
Sušina | viac ako 57 % |
Tuk | min 45% v sušine |
Sezóna | celý rok |
Zretie | 1 - >24 mesiacov |
Mlieko | kravské |
Vhodný nápoj | červené víno |
Plesňové syry s modrou plesňou v ceste
Stilton tento syr má známku PDO. Veľmi starý tradičný plesňový syr z kravského mlieka. Formuje sa z krájanej syroviny. | |
Rozmery |
valec ø 18 v 30 |
Hmotnosť | ??? kg |
Sušina | viac ako 57 % |
Tuk | min 35 % v sušine |
Protein | 23 % |
Sezóna | celý rok |
Zretie | >9 týždňov |
Mlieko | kravské |
Vhodný nápoj | portské |
Viac ako inde na svete sa britské syry technologicky vyznačujú tým že sa vyrába jú z tzv. krájanej syroviny. Znamená to že, sa predlisovaný alebo stečený syr ešte raz rozdrobí (pomelie) a formuje lisovaním - chedar a pod.
Pleňové syry (Stilton) sa formujú z krájanej syroviny iba s miernym lisovaním-
Zoznam Britských syrov https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_British_cheeses
Syry chránené známkou PDO
Spojené kráľovsko má viac ako 700 pomenovaných syrov. Významná časť je chránená deviatimi chránenými ochrannou známkami PDO
, PGI
, a TSG
a ďalšie sú v procese schvalovania.