Technologia farmárskej mliekarne- hlavné prvky:
Budova:
Vzhľadom k tomu že sa nepredpokladá veľká diverzifikácia sortimentu a v mliekarni bude málo zamestnancov je výhodné ak sú priestory málo členité. Oddelene by mali byť:
- miestnosť na spracovanie mlieka - syrárska dielňa - spravidla postačuje jedna miestnosť, jednotlivé fázy výroby , druhy produktov a surovín môžu byť technologicky oddelené časom alebo lokalitou v dielni.
- Oddelenie časom - suroviny sa môžu spracovávať v iných hodinách alebo dňoch
- Oddelenie lokalitou v dielni: farebné plochy podlahy, správne spádovanie podlách, oddelené nádoby na surové mlieko zvláštne stoly a podobne.
- Vybavenie miestnosti:
- Z dôvodu možnosti jednoducho realizovať údržbu je výhodné ak sú podlahy dostatočne spádované, dostatočne dimenzované kanálové výpuste, okná neotvárateľné, pretlaková ventilácia filtrovaným vzduchom
- Umývadlá, výlevky, stojany, vešiaky by nemali stáť na podlahe aby bolo možné podlahu jednoducho umývať a dezinfikovať. Výhodné je tieto zariadenia zapustiť do výklenkov v stene
- Umývateľné mali byť aj steny a strop. Povrch by mal mať protiplesňové vlastnosti
- V miesnosti je treba mať dostatočne dimenzované lapače múch
Stroje a nábytok:
- V syrárskej dielni by mali byť dostatočne dimenzované stroje denne používané a situované tak aby bol k nim prístup 1 m zo strán s ktorej sa obsluhujú. Dielňa nieje sklad nepoužívanej technológie
- Syrárske náradie - harfy,miešadlá, naberačky, formy a podobne je výhodné umiestniť na pojazdné stojany, Výhodné je ak sú všedky stroje a nábytok situované na nerezových kolieskach aby ich bolo možné pri práci a upratovaní presunúť.
- Stekacie stoly, police a kade by mali byť jednoducho presunuteľné do skladovacích, zrecích a baliacich priestorov. Uzke chodby a prahy veľmi komplikujú prácu a hygienu. Miestností je výhodné oddeliť spádmi podláh namiesto prahov.
Pomocné priestory:
- Sociálne zariadenie pre zamestnancov - farmárska syráreň musí mať záchod, šatňu a samostatný vchod. Sprcha a miesto na kancelárske práce sú výhodné. Vybavenie by malo byť vhodne dimenzované podľa počtu zamestnancov.
- Predajňa -expedícia - tieto priestory môžu byť spoločné. Časť pre zákazníkov sa oddeluje pultom, spádom a farbou podlahy a má vonkajšie dvere. Miesto na balenie, porciovanie a váženie produktov je spojené dverami s výrobným priestorom alebo chodbou. Výhodné je neotvárateľné okno do výroby preto, aby zákazníci videli ako sa syry vyrábajú. V neposlednej rade je dobré ak môže personál kontroolovať prevádzku. Samozrejmý je zvonček, chladnička chladená vitrína a umývadlo pre personál. Styk zo zákazníkom môže byť realizovaný oknom a pultíkom (bufet).
- Sklady pomocného materiálu:
- Predpísaný je sklad alebo skriňa na chemické umývacie a čistiace prostriedky. Výhodné je oddelené skladovanie soli a aditív. Zamykateľná chladnička a mraznička sú potrebné na kultúry a syridlá.
- Veľký priestor vyžadujú aktuálne nepoužívané formy, obaly, sklo - tieto veci je treba skladovať v čistých neklimatizovaných skladoch