Kategória: chránené zemepisné označenie:
Slovenská bryndza
Výrobok je z vyzretého ovčieho hrudkového syr, alebo zo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra. Podiel ovčieho hrudkového syra však musí byť viac ako 50 percent.
Slovenská parenica
Na jej výrobu treba hlavne čerstvo nadojené surové, neupravené ovčie mlieko, alebo zmes čerstvého surového ovčieho a kravského mlieka, pričom podiel ovčieho mlieka je minimálne
Slovenský oštiepok
Základnou surovinou je ovčie mlieko, alebo zmes ovčieho a kravského mlieka, prípadne kravské mlieko s prídavkom kyslomliečnej kultúry.
Oficialna charakteristika: Oštiepok: https://www.indprop.gov.sk/
Tekovský salámový syr
Suroviny: kravské pasterizované mlieko s prídavkom kyslomliečnej kultúry, soľ max. 2,5 percenta hmotnosti.
Zázrivský korbáčik
Je vyrobený z hrudkového syra pripraveného z kravského surového, alebo pasterizovaného mlieka s prídavkom kyslomliečnej kultúry.
Oravský korbáčik
Na jeho produkciu treba hrudkový syr vyrobený z kravského surového, alebo pasterizovaného mlieka s prídavkom kyslomliečnej kultúry.
Zázrivské vojky
Na ich prípravu je potrebný hrudkový syr vyrobený z kravského surového, alebo pasterizovaného mlieka s prídavkom kyslomliečnej kultúry.
Oficiálna charalteristika: Zázrivské vojky
Klenovecký syrec
Základnými surovinami sú surové ovčie, alebo kravské mlieko s pridaním mliečnych kultúr získaných zo surového ovčieho mlieka.
Oficiálna charakteristika: Klenovecký syrec
Horký syr - rusínsky sedliacky tradičný produkt
Vyrábal sa takmer v každom dome v období nadprodukcie kravského mlieka - po nasolení sa nasolený tvaroh natlačil do drevenej dieže (až 100 kg ) alebo do veľkej keramickej nádoby. Tvaroh sa do nádoby pridával. Nakoniec sa v sude zaťažil kameňom. Produkt bol pomerne suchý-drobivý, krémovej až naružovelej farby. Odoberal sa podľa potreby z povrchu škrabaním lyžicou.
Tradične sa jedol z chlebom a maslom, zemiakmi, alebo sa ním plnili pirohy. Ja som tento syr používal ako pikantné korenie do slovenských aj českých jedál. (autor)