Vytlačiť

Kategória: chránené zemepisné označenie:

Slovenská bryndza 
Výrobok je z vyzretého ovčieho hrudkového syr, alebo zo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra. Podiel ovčieho hrudkového syra však musí byť viac ako 50 percent.

Oficialna charakteristika:

Slovenská parenica 
Na jej výrobu treba hlavne čerstvo nadojené surové, neupravené ovčie mlieko, alebo zmes čerstvého surového ovčieho a kravského mlieka, pričom podiel ovčieho mlieka je minimálne

Oficialna charakteristika:

 Slovenský oštiepok 
Základnou surovinou je ovčie mlieko, alebo zmes ovčieho a kravského mlieka, prípadne kravské mlieko s prídavkom kyslomliečnej kultúry. 

Oficialna charakteristika: Oštiepok: https://www.indprop.gov.sk/

Tekovský salámový syr 
Suroviny: kravské pasterizované mlieko s prídavkom kyslomliečnej kultúry, soľ max. 2,5 percenta hmotnosti. 

Zázrivský korbáčik 
Je vyrobený z hrudkového syra pripraveného z kravského surového, alebo pasterizovaného mlieka s prídavkom kyslomliečnej kultúry. 

Oficiálna charakteristika:

Oravský korbáčik 
Na jeho produkciu treba hrudkový syr vyrobený z kravského surového, alebo pasterizovaného mlieka s prídavkom kyslomliečnej kultúry. 

Oficiálna charakteristika:  

Zázrivské vojky 
Na ich prípravu je potrebný hrudkový syr vyrobený z kravského surového, alebo pasterizovaného mlieka s prídavkom kyslomliečnej kultúry. 

Oficiálna charalteristika: Zázrivské vojky

Klenovecký syrec 
Základnými surovinami sú surové ovčie, alebo kravské mlieko s pridaním mliečnych kultúr získaných zo surového ovčieho mlieka. 

Oficiálna charakteristika: Klenovecký syrec

Horký syr - rusínsky sedliacky tradičný produkt

Vyrábal sa takmer v každom dome v období nadprodukcie kravského mlieka - po nasolení sa nasolený tvaroh natlačil do drevenej dieže (až 100 kg ) alebo do veľkej keramickej nádoby. Tvaroh sa do nádoby pridával. Nakoniec sa v sude zaťažil kameňom. Produkt bol pomerne suchý-drobivý, krémovej až naružovelej farby. Odoberal sa podľa potreby z povrchu škrabaním lyžicou.

Tradične sa jedol z chlebom a maslom, zemiakmi, alebo sa ním plnili pirohy. Ja som tento syr používal ako pikantné korenie do slovenských aj českých jedál. (autor)

 

 

 

Kategória: Charakteristika tradičných syrov slovenského pôvodu
Prečítané: 2302x