Švajciarska syrárska kultúra
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Swiss_cheeses
Taliani preferujú nasledujúce charakteristické syry:
Tvrdé zrejúce syry:
|
|
Sbrinz
|
|
Tvrdé zrejúce syry: |
|
švajčiarsky ementálNajznámejší svetovo významný švajčiarsky syr - bochníky sa vyrábajú z jednej várky mlieka ktoré je nadojené na švajčiarskych pasienkoch. Vyrába sa aj v priemyslových mliekarňach. |
|
Mäkké syry |
|
Tommes |
|
Kozí mäkký syr |
![]() |
Farmárske syry sa vyrábajú ako "farmers" na salašoch alebo aj "artisanal" |
Typické pre kultúru konzumácie sú pri stolovaní tavené syry "fondue" alebo "raclette" Na tieto výrobky si vyberajú labužníci vhodne syry z veľké ho množstva syrov ktorých je vo švajčiarsku popisovaných viac ako 400 druhov
Vo Švajčiarsku majú veľkú tradíciu syry ale aj čokoláda. Pre našu kultúru môžu byť neobvyklé ale zaujímavé čokolády z kozím syrom: recept