Vytlačiť

Talianska syrárska kultúra

Historicky významné  informácie z r. 60-65 n. l. sú o používaní syridla z kozľacích a jahňacích žalúdkov.

Taliani preferujú nasledujúce charakteristické syry:

Tvrdé zrejúce syry:

 

 

Parené syry (pasta filata):

 Technologicky sú vyrobené z parenej naťahovanej a prekladanej syroviny

 

Plesňové syry s modrou plesňou v ceste

 

 

 

  • Gorgonzola veľmi starý tradičný plesňový syr s mäkším cestom. Špičková farmárska Gorgozola je vyrobená z dvoch syrovín
plesnovy_taliansky.jpg

Basajo Basajo

Plesňový ovčí syr zrejúci pod výliskami  z vína. Špičkový produkt vhodný pre slávnostné príležitosti,

podávaný s portským alebo šumivým sladkým vínom. Prílohou bývajú hrušky.

Basajo Basajo.jpg
vylisky.jpg

 

Mascarpone: mäkký čerstvý smotanový syr

 

Srvátkové syry

  • Ricotta Tento typ syra je v taliansku veľmi žiadaný - na slovensku sa vyrába v tekutej konzistenii ako "žinčica"
     
 

ricottajpg.jpg

      

Iné farmárske produkty z mlieka

 

Zoznam Talianskych syrov https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Italian_cheeses

Taliansko má viac ako 400 druhov syrov z ktorých je väčšina vydruhov vyrábaných v nízkokapacitných prevádzkach 

Syry chránené známkou PDO https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Italian_DOP_cheeses

 Taliansko má viac ako 40 syrov chránených ochrannou známkou EU PDO   a ďalšie syry sú v procese schvalovania. 

Talianska technológia na spracovanie mlieka a výrobu syrov má vysokú úroveň i pre to, že sa zameriava na kvalitu a objemy vhodné pre nízkokapacitnú výrobu. ADVISE sro uprednostňuje "Taliansku školu" vo svojich aktivitách

 

 

 

 

 

 

 

Kategória: Charakteristika syrov podľa kultúrnej a geogragickej lokality
Prečítané: 2768x