Stanovenie titračnej kyslosti:
Potreby na meranie °SH
- Byreta automatická podľa Schillinga
- 100 ml kádinka
- roztok 1/4 N hydroxydu sodného
- roztoh fenolftaleinu
Použitie:
• metóda na stanovenie titračnej kyslosti mléka
• sledovanie technologických postupov pri spraciovaní mlieka
Podstata:
• mlieko se neutralizuje 0,25 mol.l-1 NaOH za prídavku fenolftaleinu do ružového zabarvenia
Pracovní postup:
• Do titračnej banky na 250ml sa odpipetuje 50ml mlieka a 2ml 2% roztoku fenolftaleinu, zmes sa titruje za stálého miešania roztokom 0,25 mol.l-1 NaOH do slabo ružového zafarbenia, ktoré musí vydržať najmenej 30 sekúnd
Výpočet:
SH = spotreba roztoku NaOH x 2
Výsledek se zaokrúhli na 0,05
Kyslosť podľa Soxhlet-Henkela ( °SH ) udává počet mililitrov odmerného roztoku NaOH
potrebných na neutralizáciu 100ml mlieka za prídavku indikátoru fenolftaleinu).
Celková kyslosť čerstvo nadojeného mlieka se pohybuje v rozmezí 6,5 – 7,2 °SH.
P
- Podrobnosti
- Napísal: Super User
- Kategória: Analýzy a merania
- Návštevy: 5920