Základná mezofilná kultura - smotanová
Kmeň | Optimálna teplota | Dĺžka fermentácie |
Lactococcus lactis subsp. lactis | 10-40 °C | 16-18 hod |
Lactococcus lactis subsp. cremosis | 10 -37 °C | 16-18 hod |
Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis | 30°C | 16-18 hod |
Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris | 21-25 °C | 16-18 hod |
Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum | ||
Kultivačné podmienky mezofilnej kultúry | 16-23 °C | 16 - 20 hod |
Mezofilná kultura - SACCO MO 036 aromatická Diacetyl+++
Druh | Optimálna teplota | Dĺžka fermentácie |
Lactococcus lactis subsp. lactis | 10-40 °C | 16-18 hod |
Lactococcus lactis subsp. cremosis | 10 -37 °C | 16-18 hod |
Kmeň | ||
Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis | 30°C | 16-18 hod |
Leuconostoc | 21-25 °C | 16-18 hod |
Kultivačné podmienky mezofilnej kultúry |
25°C/15.5 hod. / pH 4.6 ± 0.1 |
Fresh cheese 0.5-2 Soft cheese 0.7-2 Semi-hard cheese 1-4
Príklady výrobkov | Veľkosť inokulácie UC/100 |
Kyslá smotana | 1 - 4 |
Kyslé mlieko | 0,2 - 2 |
Čerstvý syr | 0,5 - 2 |
Mäkký zrejúci syr | 0,7 - 2 |
Polotvrdý syr | 1 - 4 |
Kefírová kultúra
Kmeň | Optimálna teplota | Dĺžka fermentácie |
Lactococcus lactis subsp. lactis | 10-40 °C | 16-18 hod |
Lactococcus lactis subsp. cremosis | 10 -37 °C | 16-18 hod |
Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis | 30°C | 16-18 hod |
Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris | 21-25 °C | 16-18 hod |
Candida kefyr | ||
Saccharomyces unisporous | ||
Kultivačné podmienky mezofilnej kultúry | 8 - 22 °C | 16 - 18 hod |
Kefír Sacco MT 430 AMV, Diacetyl +++, EPS +++ viskózny
Kmeň | Optimálna teplota | Dĺžka fermentácie |
Lactococcus lactis subsp. lactis | 10-40 °C | 16-18 hod |
Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis | 30°C | 16-18 hod |
Leuconostoc | 21-25 °C | 16-18 hod |
Lactobacillus brevis | 38 °C | |
Saccharomyces cerevisiae | ||
Kultivačné podmienky mezofilnej kultúry | 22-34 °C | 16 - 18 hod |
Kefír, kumys, dough, kyslá žinčica Sacco Lyofast MT 170 V Diacetyl +++, EPS -
produkuje alkohol, plyn, vitamíny
Kmeň | Optimálna teplota | Dĺžka fermentácie |
Streptococcus thermophilus | 40 - 45°C | 4-5 hod |
Lactobacillus delbrueckii spp. bulgaricus | 40 - 45°C | 4 - 5 hod |
Lactobacillus brevis, | 30 - 40 - 45 °C | 5 hod |
Leuconostoc mesenteroides spp. cremoris | 21-25 °C | 16-18 hod |
Saccharomyces bayanus. | 38 °C | |
Kultivačné podmienky kultúry | 30-40- 45 °C | 16 - 18 hod |
Kefír, kumys, dough, kyslá žinčica Sacco Lyofast MT 372 X Diacetyl +++, EPS +++
produkuje alkohol, plyn, vitamíny, nesedimentuje
Kmeň | Optimálna teplota | Dĺžka fermentácie |
Streptococcus thermophilus | 40 - 45°C | 4-5 hod |
Lactobacillus delbrueckii spp. bulgaricus | 40 - 45°C | 4 - 5 hod |
Lactococcus lactis spp. lactis biovar. diacetylactis, | 30 - 40 - 45 °C | 5 hod |
Leuconostoc mesenteroides spp. cremoris | 21-25 °C | 16-18 hod |
Saccharomyces bayanus. | 13-25 - 38 °C | 3 dni |
Kluiveromyces marxianus | 7 - 47 °C max- 40°C | |
Kultivačné podmienky kultúry | 30-40- 45 °C | 16 - 48 hod |