Žinčica
je fermentovaný (zrejúci) nápoj vyrobený zo srvátky spravidla vznikajúcej pri výrobe syra z ovčieho mlieka. Zjednodušene povedané, jedná sa o obdobu ricotty v tekutom stave.
Podobné produkty sa dajú vyrobiť aj z kravského alebo kozieho mlieka. Môžu byť nazývané aj ako srvátkové nápoje.
Pri výrobe žinčice musí byť použitá kultúra (uviesť v HACCP alebo v podnikovej norme na žinčicu)
Ak nie je kultúra použitá môže byť produkt zdravotne nevhodný až nebezpečny.
Pozor! niekedy je kultúra obsiahnutá v poréznych nádobách z dreva alebo keramiky. Tiež fermentácia spôsobom dolievania novej žinčice do už vyfermentovaného produktu je možná. Takže i žinčica vyrábaná historickým spôsobom obsahuje kultúru napriek tomu že si to mnohí neuvedomujú.
Na rozdiel od iných produktov z mlieka obsahuje hlavne albumíny. (málo kaseínu) Po vykvasení iba minimum Laktozy. Pri použití špeciálnych kultúr obsahuje malé množstvo alkoholu - pod 1% takže nepatrí medzi alkoholické nápoje.