Vytlačiť
Kategória: Receptury pre Polyfood
Prečítané: 2935x

Žinčica

je fermentovaný (zrejúci) nápoj vyrobený zo srvátky spravidla vznikajúcej pri výrobe syra z ovčieho mlieka. Zjednodušene povedané, jedná sa o obdobu ricotty v tekutom stave.

Podobné produkty sa dajú vyrobiť aj z kravského alebo kozieho mlieka. Môžu byť nazývané aj ako srvátkové nápoje.

Pri výrobe žinčice musí byť použitá kultúra (uviesť v HACCP alebo v podnikovej norme na žinčicu)

Ak nie je kultúra použitá môže byť produkt zdravotne nevhodný až nebezpečny.

Pozor! niekedy je kultúra obsiahnutá v poréznych nádobách z dreva alebo keramiky. Tiež fermentácia spôsobom dolievania novej žinčice do už vyfermentovaného produktu je možná. Takže i žinčica vyrábaná historickým spôsobom obsahuje kultúru napriek tomu že si to mnohí neuvedomujú.

Na rozdiel od iných produktov z mlieka obsahuje hlavne albumíny. (málo kaseínu) Po vykvasení iba minimum Laktozy. Pri použití špeciálnych kultúr obsahuje malé množstvo alkoholu - pod 1% takže nepatrí medzi alkoholické nápoje.

Výroba žinčice na Polyfood: