Srvátka je hodnotná druhotná surovina ktorá vzniká pri výrobe syrov

Nezodpovední producenti vylievajú srvátku do odpadových vôd.

Využitie srvátky:
  • Kŕmne účely - natívna alebo fermentovaná
  • Produkcia srvátkových syrov:
    • ricotta, žinčica, urda
    • brunost, mysost
    • kondenzovaná a sušená srvátka
    • srvátkové nápoje
 Srvátka obsahuje:
  • 6 - 7,6% sušiny
  • až 0,8  % tuku
  • 0,7 - 1% bielkovín
  • 4,5 -5 % laktózy
  • Vitamíny a minerály

Využitie v zdravej výžive:

Redukčné diety

Zdravotné diety

Body building

Srvátkové koncentráty do jokurtov, zákvasov, pečiva a podobne.

Srvátkové produkty môžu zo ziskom pokryť náklady na surovinu (mlieko) alebo na POLYFOOD